Aksara Sunda

Aksara Sunda Baku mangrupakeun hasil ngamutahirkeun aksara Sunda Buhun (Kuna/Kuno) pikeun pamakéan kiwari. Kiwari, aksara Sunda Baku dipakéna dina:
• Pangajaran basa Sunda di sakola-sakola
• Baliho gedong-gedong pamaréntahan, paguron luhur jeung sakola.
• Plang ngaran-ngaran jalan di kotamadya jeung kabupatén di Jawa Kulon
Aksara Sunda Kuna atawa Buhun kawitna kapendak tina seratan-seratan dina lontar-lontar jeung batu-batu prasasti di wilayah karajaan Sunda Kuna, nu digarap munggaran ku K.F. Holle taun 1867, diteraskeun ku C.M. Pleyte (1911, 1914), R. Ng. Poerbatharaka (1919-1912), jeung sajabana, dugi ka ahirna ku Saleh Danasasmita, Ayatrohaédi, Edi S. EkadjatiUndang A.Darsa, “Aksara Sunda Kaganga”, kaca xvii, tur kiwari ku Undang. A. Darsa. Kiwari dipaké pikeun panalungtikan naskah kuna.
Dihandap ieu babandingan antawis aksara Sunda Baku sareng Sunda Kuna numutkeun makalah “Rancangan Pembakuan Aksara Sunda”A. Sobana Hardjasaputra, Tedi Permadi, Undang A. Darsa, Edi S. Ekadjati, “Rancangan Pembakuan Aksara Sunda”. Bandung, 1998. Aksara Sunda Baku di handap ieu ditémbongkeun tina hasil cetak nganggo aksara PakuanLatin-1.1.ttf sedengkeun aksara Sunda Kuna mangrupa hasil scan tina makalah kasebat.
Aksara Ngalagenadisebut ogé (1) konsonan, (2) wianjana, dina Aksara Bali.
Aya huruf anyar dina aksara Sunda Baku pikeun nuliskeun sababaraha sora anyar.

Aksara Swara (Vokal Mandiri)
Aksara Sunda Kuna henteu ngawengku huruf/sora ‘eu’.

Vokalisasi & Wirahma
Taya parobahan.

Angka
Aksara Sunda Kuna henteu ngawengku angka-angka. Kukituna angka-angka ngahaja dicipta dina aksara Sunda Baku.

Tanda Baca
Pikeun pamakéan kiwari, tanda baca anu dipaké dina aksara Sunda Baku nyaéta sarupi sareng anu aya dina aksara Latin (Eropa), saperti:
• . (titik)
• , (koma)
• ? (pananya)
• ! (panyeluk)
• ”
• ‘
jeung sajabana.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: